понедељак, 21. март 2011.

Rejonizacija


Rejonizacija predstavlja jedan od vidova usklađivanja poljoprivredne proizvodnje sa lokalitetom na kome se ona vrši. U suštini vrši se analiza klime, zemljišta i bioloških faktora potrebnih za proizvodnju dotične kulture.

Svaka kultura ima svoje zahteve prema sredini i svaka sredina može da podrži određene kulture. Ograničavajući faktori sredine se mogu ogledati u manjku/višku padavina, previsokim temperaturama ili velikim temperaturnim variranjima, kiselosti zemljišta, prisustvu flore koja se ponaša kao vektor zaraze patogenima itd... Što se biljaka tiče kod njih je situacija jednostavnia, tj ako su povoljni uslovi i nema ko da im narušava rast i razvoj, daće najbolje rezultate.

Mnoge naučne institucije i empirijski podatci su omogućili da reonizacija može da se sprovede na celokupnoj teritoriji zemljine kugle. Primeri reona su Corn Belt u SAD-u koji je poznat po  uspešnoj prouizvodnji kukuruza, takođe u SAD-u se nalazi pamučni pojas iliti Cotton Belt, u Turskoj se nalazi reon proizvonje lešnika, u južnoj Kini pirindža itd...
Poznati Corn Belt u SAD-u

Kod nas je reonizacija  sprovedena na osnovnom nivou, što znači da se zna koji reon je pogodan za koju kulturu, ali radovi na finim detaljima su još u toku. Kao rezultat bi trebalo  da se napravi mapa na kojoj je oslikan svaki reon.

Cilj reonizacije je da se predoči proizvođačima na koji način i u kom intenzitetu faktori okoline deluju na spektar kultura koji se mogu gajiti na njihovoj parceli, i da upozori proizvođače na potencijalne rizike u proizvodnji i potrebne agrotehničke mere koje treba sprovoditi. Kada su sagledani faktori proizvodnje na koje utiče okolina, ostalo je još samo da se usklade i ekonomski faktori, i, samim tim, izbor kulture za gajenje je završen. Obično se u poljoprivrednim apotekama može nabaviti seme i sadni materijal sorata koje su pogodne za dati region, jer prodavanje drugih ne bi imalo smlisla. Za više informacija poželjno je obratiti se stručnom licu koje radi u poljoprivrednoj apoteci ili distributivnom centru, u krajnjoj liniji stručnoj službi zaduženoj za vaš reon.

Нема коментара:

Постави коментар