понедељак, 21. март 2011.

Predsetvena priprema za setvu kukuruza


Zima je prošla, niske temperature karakteristične za proleće jenjavaju, baba marta samo što nije završila svoje. Uskoro će nastupiti povoljan period za setvu kukuruza. Čeka nas lepo vreme sa stabilnim temperaturama od oko 12-15 stepeni. To je kako kažu naši stari da može čovek da sedne na zemlju a da mu nije hladno. To je idealan momenat za setvu kukuruza, kulture iz dalekog Meksika, od koje smo počeli jako da zavisimo.

Željeni momenat će nastupiti nege sredinom ili ranim početkom aprila. Sada dok čekamo bilo bi poželjno da se krene u predsetvenu priprmu da bi se sama setva mogla obaviti u što kraćem roku. Sledi spisak stvari koje bi trebalo proći pred setvu ako niste to do sada obavili.

Kao prvo: Mora se ustanoviti stanje zemljišta. Ako je zemljište poplavljeno moraju se sprovesti mere odvodnjavanja jer u suprotnom patogeni mogu iskoristiti uslove za razmnožavanje. Taj problem se može prevazići u zavisnosti od veličine plavne površine obradom zemljišta, kopanjem odvodnih kanala koji će se kasnije zatrpati ili ako je velika plavna površina i redovno se javlčja na tom mestu cevna drenaža. Bilo koja od navedenih mera imaće još i kao benificiju poboljšanje vodno-vazdušnog režima zemljišta.
Jedan od primera drenažnog kanala
Kao drugo: Ustanoviti kiselost (pH faktor) zemljišta. Najbolji način da se ovo obavi je kontaktiranje laboratorije koja se bavi pedološkim ili agrohemijskim analizama. Takođe kosultovanjem stručnog lica se može postići isto. Nakon obrade podataka koja može malo da potraje (zato se i treba krenuti ovako rano sa pripremom) dobijeni rezultati svedoče o obezbeđenosti zemljišta hranjivim materijama i zemljišnoj kiselosti. Na savet stručnog lica izbegavaju se nepotrebni troškovi pri prekomernoj upotrebi hraniva, smanjuje se zagađenje životne sredine i izbegava efekat opadajućeg porasta prinosa.
Prikaz pH-metra sa sondom koji se koristi u analizama zemljišta  

Kao treće: Upoznavanje sa patogenima ,štetočinama i korovima na parceli. Od ovoga mnogo zavisi sam opstanak biljke a samim tim i prinos. Stručno lice je u stanju da obavo procenu populacije štetočina, patogena i korova i da preporuči dalje potrebne korake za uspešnu setvu; bilo to potreba za inkorporiranjem pesticida pri setvi ili postavljanjem strašila zavisi od mesta do mesta.

Kada se pređu ovi koraci može se reći da setva može da počne. Jedino što preostaje je izbor  semena željenog hibrida i kada bude bilo moguće uspešna setva u što kraćem roku.

Нема коментара:

Постави коментар