понедељак, 4. април 2011.

Bokvice-primarna prerada i upotreba


Bokvice su poznate još od davnina kao lekovito bilje. Mogu se naći bukvalno svuda jer su veoma prilagodljive različitim ekološkim uslovima. Postoji mogućnost gajenja kao poljoprivredne kulture, mada se uglavnom nalaze u vrtovima i baštama kao korov.
                 
Kod nas su značajna i skoro u istoj meri zastupljena tri predstavnika:

-Ženska bokvica (Plantago major fam. Plantaginaceae)
Plantago major sa cvetnim izdancima 

-Obična bokvica (Plantago media fam. Planataginaceae)
Plantago media prepoznatljiva po svijim uskim ovalnim listovima

-Muška bokvica (Plantago lanceolata fam. Plantaginaceae)
Plantago lanceolata prepoznatljiva po tome što listovi imaju lisnu dršku


Staništa: Mogu se naći od dolina do podalpskih zona naročito pored prometnih puteva i staza.

Primarna prepada:

Sakupljaju se listovi u periodu april-septembar i suše se rašireni u tankim slojevima. Osušeni listovi treba da zadrže prirodnu boju. Ne koristi se pocrnelo ili požutelo lišće jer je izgubilo svoje lekovito dejstvo te se odstranjuje.
Ženska bokvica se koristi zajedno sa korenom bez cvetnog izdanka. Pošto se korenje dobro opere, biljka se suši, raširena u tankim slojevima u prostorijama koje su dobro provetrene. Posle sušenja se čuva u džakovima ili u gomilama pokrivenim hartijom u suvim prostorijama.
Izgled lišća nakon primarne prerade

Dejstvo:

Preparati na bazi bokvice su svima poznati kao sirupi za iskašljvanje i protiv prehlade. Kao obloge listovi se mogu stavljati na proširene vene i pošto imaju antibakterijsko svojstvo mogu se koristit za previjanje rana pri ukazivanju prve pomoći. Takođe jako je bitno istaći da je dobar regulator holesterola u krvi.

Načini upotrebe:

Kao čaj koristi se zajedno u mešavini sa majčinom dušicom
Sirup se pravi tako što se uzmu dve pune šake opranog i isckanog lišća koje se potope u toliko vode tako da, kada se stavi na vatru, lišće ne zagori. Dodati oko 30g meda. Masu treba zagrevati na tihoj vatri uz stalno mešanje dok ne postane sirupasta. Sadržaj flaširati. Za čišćenje krvi i regulisanje nivoa holesterola uzima se jedna kašičica pre jela u periodu od tri nedelje.
Za oblogu se koriste oprani i usitnjeni sveži listovi.

Organizovan sistem proizvodnje bokvice kao poljoprivredne kulture je moguć. Nabavka reproduktivnog materijala je moguća u institutu za lekovito bilje ili u dobro snabdevenim poljoprivrednim apotekama. Naravno, savet stručnog lica je veoma poželjan.