четвртак, 14. април 2011.

Par načina za upotrebu trske


Trska (Phragmites communis fam. Poaceae) je u našim krajevima veoma rasprostranjena biljka. Raste na jako vlažnim zemljištima kao što su obale reka, kanala, bara i močvara. Njen značaj se odavno otkrio.

U starom Egiptu se koristila za izradu čamaca jer ima sposobnost plutanja. Ta sposonost proističe iz njene strukture tkiva. Naime, trska poseduje tkiva koja u sebi imaju ogromne mehurove vazduha zvana aerenhim i taj isti vazduh  održava ostatak materijala iznad vode. Osim za izradu čamaca trska se koristila za izradu papirusa što je omogućilo civilizaciji da brže razvije pismenost. Kako je vreme proticalo trska je postala popularna kao materijala za pletenje korpi i nameštaja i izgradnju tzv "trska i blato" kuća.

U sadašnjem dobu broj artikala koji se prave od trske je ostao isti ali je trska izgubila na značaju. Koga interesuje da radi sa trkom može naći obilje literature za njenu upotrebu. Ovde će biti reči o njenom ubiranju i pripremi za upotrebu.

Najpovoljnji momenat za berbu trske
Trska je jednogodišnja biljka. To znači da obrazuje seme da bi izvršila funkciju razmnožavanja i nakon toga završila svoj životni ciklus. Nakon obrazobvanja semena biljka počinje da se suši. Kada dobije slama žutu boju može se reći da je idealan momenat za njenu berbu. Bere se ručno uz pomoć srpova i to se seče oko 5cm iznad vodene površine ili zemlje. Nakon odsecanja bitno je odstraniti klip ili metlicu koja se nalazi na pokošenom materijalu odstraniti i baciti u vodu. Time potpomažemo rasejavanje biljke i garantujemo da populacija neće izumreti usled prekomerne upotrebe.
Nakon berbe materijal treba da se dobdanto prosuši. To se postiže tako što se rasprostie na suvoj površini o ostavi se 2-4 nedeljke na suncu. Indikator dobro prosušenog materijala je jarka slamasta boja i njegov miris koji podseća na herbarizovanu biljku. Nakon sušenja materijal se vezuje u snopove i odlaže ili upotrebljava.

Osim za izradu nameštaja i korpi danas je trska našla još jednu značajnu primenu. Primenjuje se u eko gradnji kao pokrov za kuće ili kao izolacija jer vazduh koji je u njoj se ponaša kao toplotni izolator. Ovo ,doduše, nije nikakva revolucionarna novina ali uzevši u obzir uštedu na materijalu koju trska pruža mogućnost za njenu široku primenu se pojavljuje.