среда, 23. март 2011.

Zasnivanje ukrasne travne površine


Ova tema je jednako popularna u urbanoj i ruralnoj sredini. Svako ko ima travnjak, bez obzira na njegovu veličinu, mogao bi da ga pretvori u dekorativnu površinu. Ovi travnjaci pomažu u regulisanju nivoa vode u zemljištu i sprečavaju odranjanje i odnošenje zemljišta tako što ga gusto izprožimaju svojim korenovim sistemom Na površini ispunjavaju svoju dekorativnu namenu i obogaćuju vazduh kiseonikom putem fotosinteze. Lako je  uvideti mnogostruke benificije koje dekorativne zelene površine donose.

Njihovo pravljeneje je proces koji umnogome zavisi od raspoloživog vremena, novca, radne snage i dobre volje. Uzevši u obzir sve gore navedeno, mogu se preporučiti tri načina za ostvarivanje ovog cilja.

Prvi način je svima već uveliko poznat i prvi pada na pamet kada su ovakvi radovi u planu. Njegova jednostavnost se ogleda u tome što zahteva samo par dana rada. Prvo se treba ukloniti sve sa površine. Sav biljni materijal se može ukloniti pomoću totalnog herbicida. Totalni herbicidi se mogu nabaviti u poljoprivrednim apotekama i uz pomoć stručnog lica može se izabrati najbolji. Nakon primene ostaje samo da herbicid odreaguje. Pošto je je herbicid obavio posao, uklanja se sve sa površine, pređe se kultivatorom da se razbije pokorica  i vrši se ponovna setva kulturnog travnjaka. Čista mehanička obrada tj. obrada samo mašinom nije poželjna, zato što se korovi, koji imaju sposobnost vegetatinog razmnožavanja, seckaju,  i samim tim se potpomaže njihovo širenje po površini. Seme se može nači u poljoprivrednim apotekama ili baštenskim centirma. Još jedna opcija je nabavka već gotovih travnih tepiha i njihovo polaganje.
Ovaj nači je dosta brz i dobija se lepa travna površina ali njegova glavna „mana“ je što zahteva dosta novca za kupovinu semena ili travnih tepiha i rada mašina. Pogodan je za poslovne prostore, hotele, restorane i parkove jer za malo vremena se vidi rezultat a finansije, u ovom slučaju, ne predstavljaju ogorman problem.
Polaganje travnog tepiha 

Drugi način se zasniva na predpostavci da skoro 80% nepoželjnih biljaka na travnjaku spada u grupu tzv širokolisnih korova i uklanjanjem širokolisnih korova sa površine putem herbicida dovodi do prostornnog širenja populacije poželjnih biljaka. Širokolisni herbicidi se isto mogu naći u poloprivrednim apotekama i uz pomoć stručnog lica može se uzeti adekvatna količina najpovoljnijeg preparata, ili kombinacija preparata potrebnih za tretiranje površine. Nakon tretiranja preparatom, posle oko nedelju dana, može se uočiti da su svi širokolisni korovi uvenuli. To je idealan momenat da se uzme baštenski alat i sve što je uvenulo, zajedno sa kamenjem i otpadom koji se nalazi na površini, ukloni sa nje. Dalje priroda radi svoje kao što je gore već navedeno. Postupak se ponavlja po potrebi tj ako se opet uoči značajna populacija širokolisnih korova.
Ovaj način je dobar za domaćinstva čiji članovi intenzivno rade ili su dugo ili često van kuće i nemaju vremena svaki drugi vikend da posvete travnjaku. Izdatak je samo u kupova preparata.

Treći metod se zasniva na čistom ekološkom pristupu. Zahteva posvećenost jednom nedeljno, i ako neko od članova domaćinstva može da izdvoji jedan dan u nedelji, za rad na dekorativnoj površini, najtoplija je preporuka da se koristi ova metoda. Naime, ovaj način je baziran na osobini trava koja se naziva bokorenje. Iz čvora bokorenja, koji je pod zemljom ili nad zemljom, stalno se proizvodie novei izbojci, i samim tim trave grabe prostor za sebe, nad zemljom i pod zemljom. Znajući ovo, jasno je da redovnim košenjem ova osobina travama garantuje opstanak, uprkos tome što joj se nadzemna masa stalno uništava. Mnoge biljke svoj opstanak zasnivaju na semenu, ali ako se ta biljka stalno ometa  u razvoju putem košenja neće moći da obrazuje seme i izgubiće u borbi za opstanak, borbi u kojoj trave imaju neprekosnovenu prednost. Čak štaviše, u stanju su da nadjačaju skoro sve biljke koje se vegetativno razmnožavaju. Znači, redovno košenje je ključ uspeha kod ovog načina. Jednom nedeljno je dovoljno da travnjak oseti kosilicu i rezultati će vremenom postati vidni. Naročito će biti vidni u proleće, jer biljke koje nisu formirale seme, a nemaju drugi način razmnožavanja, izumiru usled nepovoljnog uticaja sredine, tada bi trebale trave da se  pojave kao dominantna sila na površini. Preporučuje se primena mehaničke kosilice jer kosilica sa motorom nije potrebana za ovo blago ali redovno šišanje površine. Ako se desi da se pojave neke nepoželjne biljke koje kosilica teško uklanja može se pristupiti i čupanju.