уторак, 19. април 2011.

Borba protiv komaraca i sličnih napasti

Ok, vreme je da se suočimo sa najvećom mukom koju nam donosi leto. Nije vrućina, nije žega, nego su to komarci, muve i buve. Te dosade svake godine u rojevima kvare našu zabavu, kvare nam hranu i ugrožavaju zdravlje. Postoji cela paleta proizvoda za borbu protiv ovih gnjavatora. Neki su proizvod složene hemijske prerade, zujalice koje ih teraju zvukom, i još se mogu istaći biljni repelenti.

Lavanda u saksiji je
prirodna barijera za komarce
Biljni repelenti su materije koje biljke luče u cilju odbrane sebe od napada štetočina. Te materije se najčešće manifestuju kao odbojan miris. Mogu se izdvojiti sledeće biljke:

Lavanda (Lavandulla officinalis fam Lamiaceae) proizvodi miris koji tera insekte tako da je poželjno imati je je u vrtu ili u saksiji. Takođe lavanda se koristi za teranje moljaca iz ormana.

Neven (Calendula officinalis fam Asteraceae) poznat po svojim jarko žutim cvetovima se isto pokazao kao odlično sredstvo za odbranu od insekata.

Cvet kadifice (Tagetes patula fam Asteraceae) se ,takođe, može uračunati kao efektivan repelent.

Primena kadifice kao insekatskog
repelenta. Tako postavljena pokrivaće
stazu i okućnicu
Sve navedene biljke su poznate u našim krajevima kao dekorativne bilke tako da nabavka reproduktivnog materijala neće predstavljati problem. Položaj biljaka u vrtu bi trebao da bude takav da se opojne materije koje biljke luče šire po mestima koja želimo da zaštitimo. Biljke se mogu postaviti oko staza, ispod prozora koji nema mrežice, oko paviljona ili mesta gde je postavljen izletnički sto. Kod vrata se može postaviti ali treba se imati na umu da otvaranje i zatvaranje vrata stvara struju vetra koja raspršuje repelent. U prostorijama se bilje gaji saksijski. Ne preporučuje se postavljanje bilja na promaju jer se ,opet kao što je gore istaknuto, gubi mirisni repelent.

Ove metode zaštite se zasnivaju na upotrebi živog bilja kao repelenta tako da je upotreba ograničena na dom i vrt. U slučaju da želite nešto što će vas štititi od napasti dok ste u pokretu ili van kuće mogu se preporučiti eterična ulja i esencije na bazi ovog bilja. Kao efikasna su se još pokazala eterična ulja citronele, eukaliptusa, cimeta, ricinusa, kedra, ruzmarina i geranija. Nepohodno je konsultovati se sa stručnim licem jer neki od ovoih preparata mogu izazvati alergiju.

Svima želim lepo i ugodno leto.  

Нема коментара:

Постави коментар