среда, 30. март 2011.

Čajevi od majčine dušice


Majčina dušica (Thymis pulegioides fam Lamiaceae), za čajne smeše se koriste nadzemni izdanci  (herba).

Dejstvo je antibakterijsko i spazmolitičko.
Za smirivanje kašlja koristi se zajedno sa drugim čajnim biljem, ali se može naći i u vidu kapi i sokova. Čajna mešavina poboljšava apetit i čest je začin jelima. Njen miris ima umirujuće dejstvo, te se koristi u psihoterapiji.
Eterično ulje se koristi u kozmetici . Ulje ublažava glavobolje, smanjuje bolove kod upaljenih nerava, išijansa i reume.
Preparati na bazi majčine dušice sprečavaju razmnožavanje bakterija u crevnom trahtu i tako uspešno pomažu u neutralisanju diareje, i grčeva u stomaku.

Čaj se priprema na sledeće načine:
  • Protiv kašlja - dve kašičice čajne smese preliti proključalom vodom i zasladiti.
  • Protiv želudačnih tegoba - dve kašičice čajne smese preliti proključalom vodom bez slađenja.

Način pripreme čajne smese:
Sve materijale za pripremu čajne smese možemo nabrati sami, ili nabaviti u bilo kojoj prodavnici zdrave hrane.

Zeleni delovi majčine dušice (Serpylli herba) 20g
Vrbina kora (Salicis cortex) 20g
Cvet suručice (Spireae flos) 20g
Lipov cvet (Tiliae flos) 20g

Pošto se radi o malim količinama, za one koji imaju ovaj čaj ili čajnu smesu kao terapiju, mogu ih uzeti na meru. Obično se piju 3-4 šolje čaja dnevno.

Neželjena dejstva, za sada, nisu poznata mada se čajna smesa, zbog prisustva salicilita, koji se nalazi u vrbinoj kori, ne preporučiuje osobama koje su alergične na aspirin.

Нема коментара:

Постави коментар